На своем дачном участке в Дуках поставчане Казимир и Анна Кишко выращивают даже голубику

Общество

Асабліва захапіўся гэтым гаспадар. Аднойчы ён наведаўся на Гродзеншчыну да свайго інстытуцкага сябра. А ў таго 25 сотак занята буякамі. Плантацыя ўразіла, а пра карысць гэтых ягад для здароўя Казімір ведаў і раней. Чаму б не паспрабаваць самому вырошчваць іх? Сябар падарыў два кусты. Пазней яшчэ некалькі купіў на спецыялізаваным рынку ў Мінску. З інтэрнэта даведаўся пра фермераў з Чэрвеньскага раёна Мінскай вобласці, якія вырошчваюць буякі ажно на 100 гектарах. Паехаў з жонкай да іх па саджанцы і кансультацыю.

Зараз на дачным участку Кішко 26 ягадных кустоў васьмі гатункаў. Пра тэхналогію вырошчвання буякоў Казімір Баляслававіч можа расказваць бясконца. Прызнаецца, што напачатку дапускаў памылкі:

— Рэкамендуецца высадж­ваць двухгадовы або трохгадовы куст. Пад яго трэба выкапаць яму метр на метр і глыбінёй паўметра. У ёй у роўных долях змя­шаць верхавы торф, рачны пясок, сасновую ігліцу і апілкі дрэў хваёвых парод. Я так і зрабіў. Пасадзіў некалькі кустоў. Але яны зусім дрэнна раслі і слаба пладаносілі. Стаў аналізаваць чаму. І дадумаўся, што ў ямы трапіў няякасны торф. Я набраў яго ля аўтамабільнай дарогі, а на прыдарожную паласу трапляе ўся соль, якой зімой пасыпаецца асфальт. Прыйшлося пераса­дзіць кусты, напоўніўшы ямы новай сумессю. Торф купіў спецыяльны.

Цяпер у інтэрнэце можна знайсці ўсемагчымыя парады, у тым ліку і як вырошчваць буякі. Да многіх Казімір ставіцца скептычна. Больш давярае практыкам, з якімі мае зносіны. Таксама кіруецца артыкуламі вучонай з Ганцавіч Курловіч. Падкрэс­лівае, што кожны зямельны ўчастак мае свае асаблівасці, якія абавязкова трэба ўліч­ваць. З мінулага года стаў запісваць, калі праводзіць пасадку, падкормку, апрацоўку супраць шкоднікаў, паліў.



У народнай медыцыне ягады буякоў выкарыстоўваюцца як сродак для лячэння дыябету і сардэчна-сасудзістых захворванняў, зніжэння  артэрыяльнага ціску, паляпшэння зроку. Пры авітамінозе сок буякоў п’юць як агульнаўмацоўваючы сродак. Чайны напітак з пладоў і лісця  здымае  тэмпературу, тармозіць запаленчыя працэсы, выводзіць з арганізма радыенукліды.



З кожным годам Кішко атрымліваюць усё большы ўраджай ягад. Уся сям’я вітамінізуецца імі не толькі ў сезон, але і зімой — ягады замарожваюць вёдрамі. Дарэчы, на рынку ў Паставах за літровы слоік буякоў просяць 8 рублёў, і прадаюць іх адзінкі.

Нельга не сказаць і пра іншыя здабыткі дачнікаў. Кішко штогод вырошчваюць багаты ўра­джай агародніны, збіраюць шмат клубніц, вішань, груш, яблыкаў, нават арэхаў і персікаў.

— Усё вырашчана сваімі рукамі і экалагічна чыстае, — гаварыла гаспадыня. — На ўвесь год забяспечваем сябе і дзяцей садавінай і агароднінай. Робім шмат нарыхтовак.

Але не толькі працай займаюцца Ганна і Казімір. Любяць яны і адпачыць, прыняць гасцей. Абое захапляюцца рыбалкай і ніколі не вяртаюцца з возера без улову. «Рыба ў розным выглядзе пастаянна прысутнічае на нашым стале. А якая смачная тушонка атрымліваецца з яе!» — дзялілася Ганна, прапануючы пакаштаваць. Як і іван-чай, умела нарыхтаваны і свежазавараны. Пацвярджаю: тушонка — смаката, чай — незвычайнай духмянасці!

Дзень за днём Ала і Казімір папаўняюць склеп слоікамі з нарыхтоўкамі. На гарышчы дома — россыпы цыбулі і часнаку, якія прасыхаюць перад тым, як гаспадыня спляце іх у вянкі. Галіны садовых дрэў прагінаюцца пад пладамі.

Паспелі яшчэ не ўсе буякі. А гаспадары ўжо засадзілі новы ўчастак клубніцамі, падрыхтавалі вялікую градку пад азімы часнок. «Папрацуеш — будзеш мець», — казалі. А я радавалася чарговай журналісцкай сустрэчы з сапраўднымі гаспадарамі.

Фаіна Касаткіна. Фота аўтара



Читайте также:
Почему арт-деревня Каптаруны стала местом притяжения для известных творческих людей?



Tagged

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте как обрабатываются ваши данные комментариев.