Ежедневно на хлебозаводе в Поставах выпекается до 3,5 тонн хлебобулочных изделий

Важное Общество

Хлеб наш надзённы

У каго хлеб — у таго і шчасце. Хлеб накорміць, вада напоіць. Без хлеба сыты не будзеш. Хлеб усяму галава. У гэтых прыказках — народная мудрасць. А колькі вершаў і песень прысвечана хлебу!

Наўрад ці знойдзецца сям’я, у рацыёне якой адсутнічаў бы гэты найгалоўнейшы прадукт. У раёне на прамысловай аснове яго выпякаюць на хлебазаво­дзе Пастаўскага філіяла Віцебскага аблспажыўтаварыства. Заглянем на прадпрыемства. 11 гадзін. Тэрыторыю завода даўно пакінулі машыны з хлебабулачнымі вырабамі. Загрузка тых, якія накіроўваюцца з таварам у Докшыцкі, Браслаўскі, Шаркаўшчынскі раёны, тут пачынаецца з 5-ці раніцы. Затым прадукцыя адпраўляецца ў магазіны нашага раёна. А аўталаўкі давязуць яе ў абазначаныя на маршрутах вёскі. Але аднаго «экспедытара» я ўсё-такі застала на прадпрыемстве. Гэта пастаўскі індывідуальны прадпрымальнік Валянцін Амбразевіч, ва ўласнасці якога магазін «Расінка» ў райцэнтры.

Загадчыца заводскай лабараторыі Святлана Чалей

— Кожны дзень я сам прыяз­джаю на завод па хлебабулачную прадукцыю. Задавальняе як якасць, так і цана, — расказваў ён. — У магазіне пастаўскі хлеб і батоны не залежваюцца, людзі раскупліваюць хутка.

Атмасфера на заводзе цёплая і ў прамым, і ў пераносным сэнсе. Жаралы печаў, у якіх выпякаецца хлеб, разаграваюцца да 250 градусаў. У рабочых няма магчымасці прахалоджвацца: працэс няспынны. За суткі, у адпаведнасці з заяўкамі, выпякаецца ад 2,5 да 3,5 тоны хлебабулачных вырабаў 14-17 найменняў.

Цестамес Марына Лазовік

— Самы запатрабаваны спажыўцамі хлеб — «Мурамскі любімы». Тры гады таму на рэспубліканскім конкурсе ён удастоены сярэбранага медаля. Рэцэптура яго прыгатавання распрацавана намі, — расказвала загадчыца заводскай лабараторыі Святлана Чалей. — Хутка набірае папулярнасць «Зерневы духмяны», які пачалі выпускаць нядаўна. Ён удзельнічае ў рэспубліканскім конкурсе «Смаката». Вынікі конкурсу будуць агучаны на сімпозіуме хлебапёкаў, які павінен адбыцца ў Мінску ў лістападзе. Спадзяёмся на прызавое месца. А ўвогуле, наша прадукцыя адзначана шматлікімі ўзнагародамі розных конкурсаў. І гэта сведчыць пра яе высокую якасць».


За суткі, у адпаведнасці з заяўкамі, выпякаецца ад 2,5 да 3,5 тоны
хлебабулачных вырабаў 14-17 найменняў


З далейшай размовы са спецыялістамі я даведалася, што па найпрасцейшай тэхналогіі выпякаецца фармавы хлеб «Ніва», усім знаёмы як «цаглінка». Астатні — заварны, шматстадыйны. Штодня праводзіцца выпрабаванне паўфабрыкатаў з мэтай вызначэння, якая іх кіслотнасць, ці дастаткова часу брадзіла цеста і ці можна яго раздзелваць. Абавязковы кантроль якасці гатовай прадукцыі. Гэтым займаецца кантралёр харчовай прадукцыі Алена Апанасевіч. А за ўвесь працэс адказвае начальнік цэха хлебапячэння Наталля Марціна.

Прадукцыю забірае індывідуальны прадпрымальнік Валянцін Амбразевіч

Такія працаёмкія працэсы, як прасейванне мукі і замес цеста, часткова механізаваныя. Але дастаткова і ручной працы. Вельмі нялёгкая яна ў цестамесаў. Сярод іх асабліва вызначаецца Марына Лазовік, якая ў кожны замес цеста ўкладвае часцінку сваёй душы. Не механічна, а ўручную раздзелваецца цеста хлеба павышанай якасці. У кожнай змене, якая доўжыцца 12 гадзін, тры фармоўшчыкі. Напружана працуюць на канвееры Марына Бародка, Вольга Курто, Іна Бартунская, Алена Каравацкая, Ірына Давідовіч, Вольга Лягкова. Хлебабулачныя вырабы, якія толькі што выйшлі з печы, рукамі пекараў і іх памочнікаў адразу ж выкладваюцца ў кантэйнеры. Затым хлеб і батоны 4 гадзіны астываюць, пасля чаго іх можна наразаць. Дарэчы, попыт на нарэзаныя хлебабулачныя вырабы расце.

Фармоўшчыцы Алена Каравацкая і Ірына Давідовіч

Што да асартыменту, то пастаўскія хлебапёкі прапануюць такія гатункі хлеба, як «Мурамскі любімы», «Кулікоўскі новы», «Паланга прэміум», «Стаўрапальскі» і іншыя, а таксама багеты, сайкі, хлеб тоставы, батоны з разнастайнымі насыпкамі. На выязных кірмашах у Мінску заўсёды запатрабаваны хлеб з цёмным мякішам: «Еўрапейскі», «Бабулін», «Тызенгаўз», «Царскі з сухафруктамі».

— Напэўна, асабліва прыемна выпякаць хлебабулачныя вырабы з мукі новага ўраджаю? — гавару Святлане, і аказваецца, дэманструю поўную недасведчанасць.

Такімі ўзнагародамі адзначана прадукцыя хлебазавода Пастаўскага філіяла Віцебскага аблспажыўтаварыства

— Наадварот, свежая мука вельмі «капрызная», — тлума­чыць спецыяліст. — З ёй трэба абыходзіцца асабліва ўважліва. Рэкамендуецца выкарыстоўваць яе толькі праз два месяцы пасля памолу, а ўвесь тэрмін прыгоднасці — адзін год. Закупліваем муку на мукамольных прадпрыемствах у Віцебску, Полацку, Барысаве, Гомелі. Абавязкова ўлічваем цану і якасць. Бо ад якасці мукі зале­жыць і якасць нашай прадукцыі. А тэхналогію мы захоўваем строга.

Дарэчы, пастаўскім заводам зацікавіліся расіяне. Прыяз­джалі іх прадстаўнікі, аглядалі вытворчыя магутнасці, вывучалі тэхнічныя магчымасці. Абяцаюць дапамогу сваіх тэхнолагаў з мэтай наладжвання выпуску лініі замарожанага хлеба, які будзе экспартавацца ў Расію. Каб ажыццявіць гэта, трэба правесці вялікую работу. Але прапанова заманлівая…

 Фаіна Касаткіна. Фота аўтара



Читайте также:
Натуральные продукты. В микрорайоне строителей открылся новый магазин ОАО «Новоселки-Лучай»
Странные шарики на листьях дуба. Что это такое?
Поставчанин Казимир Кишко нашел боровик весом более 1 кг



Tagged

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте как обрабатываются ваши данные комментариев.